sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Ihan pihalla


Uudenlaisena loppukevään liikuntatapahtumana kokeilimme kesäisenä perjantaina Ihan pihalla -päivää. Opettajat pitivät omia liikuntapisteitään koulun pihalla ja yhdysladun alkupätkällä, ja oppilaat saivat tällä kertaa valita tekemisensä klo 10-12 aivan oman makunsa mukaan ja kenen kanssa vaan. Homma onnistui loistavasti! Kuvia emme ehtineet ottaa, muistikuvia vain, sillä jokaisella pisteellä oli melkoinen sutina koko ajan.

Pururadalla pidettiin maastojuoksua. Reilut parikymmentä 2.-5.luokkalaista tyttöä ja poikaa kävi pinkomassa reippaita aikoja, ja tuli kuulemma todella hiki. Koiranulkoiluttajat saivat varmasti hymyillä energisille vauhtiveikoille, joista aika moni olisi vielä halunnut revanssinkin. Katsotaan, ketkä sitten saavat kunnian lähteä koulujen välisiin maastojuoksuihin keltaisissa paidoissa Lasia edustamaan.

Opettajakaksikko rakensi koulun hiekkakentän takamaastoon frisbeegolfradan, eli viisi koulun omaa (vanhempainyhdistyksen hankkimaa) koria ja heittoihin valittaviksi draiverit, midarit ja putterit. Sopivasti mahtuivat golffaajat etenevälle radalle, ja opettajiatkin katsoivat hiukan kaihoisasti leppoisan (tai tiukan) heittelyn tuoksinaa. Sinne olisi voinut mennä itse kukin kamunsa kanssa heittelemään.

Kenttiksellä opetettiin dodgeball-peliä eli polttopalloa useammalla pallolla ja kunnon heitoilla. Innostus oli kova, ja ruoka meinasi jäädä opettajallakin syömättä pelin viedessä niin mukanaan.
Tiukan polttiksen vierellä oli myös se tavallinen polttopallo, jossa ei tarvinnut ihan pelätä heittoja ja hiukan hitaampikin sai pelailla mukavasti, silleen tavallisesti.

Hiekkakentällä oli myös kunnon arsenaali heittopisteitä. Siellä sai heittää petankia, tulitikkua ja vaikka mitä. Tulitikku lensi mestarilta kuulemma yli seitsemän metriä! Väen parveilusta päätellen hiekkakentällä riitti erityisen paljon kokeiltavaa ja koeteltavaa. 

Saippuakuplapisteelle kukkulan päällä on kuulemma tulossa jatko-osakin. Saippuakuplat ovat vaan niin ihania ja kesäpäiviin passaavia, että homma jäi ilmeisesti lähes kesken. Siitäpä sitten vaan,ja saa kouluun ottaa omiakin puhalluspurkkeja mukaan välitunneille. Kesää kohti pihaleikit ovat muutenkin ihan must.

Opiskelijamme opetti harjoitteluluokalleen vesipullon kaato -pelin jo aiemmin. Leikki oli edelleen monen harkkaluokkalaisen suosikki, kotonakin heti kokeiltu, ja nyt sitä pääsi kokeilemaan moni muukin. (Kaksi joukkuetta n. 3 metrin päässä toisistaan, koettaa vuorotellen heittää alakautta vastustajan edessä olevan vesipullon (1,5l) kumoon, jotta vesi valuu siitä maahan. Pallo pitää ensin hakea jonon ekalle (itse tai kaverit) ja sitten vasta se ensimmäinen saa nostaa pullon pystyyn. Pelin häviää se joukkue, jonka pullosta vesi ensin alittaa merkityn alarajan.) 

Puihin ja pensaisiin kätketyt eliöt (kuvat) oli varsin vinkeä etsintätehtävä Valkoisen talon takapuistikossa. Tunnistuslaput oli kuulemma oikein piilotettu, ja niinhän taisi olla tarkoituskin. Anagrammit kuvan alla eivät oikein auttaneet tunnistamisia, mutta todella tarkkaavaisesti oppilaat puskia ja puita tiirailivat ja vielä muistivat, mitä olivat nähneet. 

Suunnistuspisteessä kirmattiin koulun pihapiirissä, ja vähän pellon perälläkin, ja etsittiin piirustusohjeita. Ohjeita tuli aina rasteilta, eli piti piirtää se, mitä juuri karttaan merkityllä rastilla oli kuvattuna esim. silmät, korvat, nenä tai suu. Innokkaimmat etsivät vissiinkin viisi eri hahmorataa, ja vieläpä onnistuivat kaikissa ihan oikein. 

Ihan pihalla -päivä sujui siis todella mukavasti. Iloisia ja reippaita oppilaita oli sulassa sovussa siellä ja täällä. Kaikki löysivät tekemistä, ja oli myös sallittu hypellä ja pelailla ihan tavallisia välituntijuttuja ja pihapelejä. Ruokailutkin menivät siinä sivussa (kiitos, Jaana!), kun ohjeena oli käydä syömässä suunnilleen omaan ruoka-aikaan ja tulla taas jatkamaan pihajuttuja. Opettajat kävivät Murkinassa murkinalla viimeisinä, ja oppilaat saivat vielä jatkaa pitkää puolen päivän välkkää, edelleen ihan pihalla. Ja jotta liikuntaa ei olisi ollut liian vähän, Pekka piti vielä pari tuntia liikkakerhoa innokkaimmille toka- ja kolmasluokkalaisille! 

Ihanaa viikonloppua ja loppukevättä! Menkäähän tekin metsään tai muuten vaan liikkumaan.
Opetkin liikkuivat kimpassa muutama päivä sitten hiukan koulua etäämmällä :)



PS. Päivälle voisi olla nimeksi sopiva myös Supervälkkä, sillä sitähän se oli. Valvojina ja ohjaajina olivat kaikki aikuiset, mutta oppilaat saivat tehdä, mitä halusivat kuten välitunneillakin. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti