keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Rehtorin juhlapuhe 29.11.2017

Hyvät lapset ja aikuiset,

tänään on loistava aika juhlia Suomen itsenäisyyden 100-vuotissyntymäpäivää.
Salia on koristeltu runsaasti teeman mukaisesti, koulun väki on harjoitellut esityksiä ja vieraat ovat saapuneet paikalle nauttimaan esityksistä ja yhdessäolosta. Saattavatpa aikuisilla tulla mieleen omatkin koulujuhlat…

Tiesitkö, että ennen peruskoulua oli kansakoulu 1860-luvulla, ja oppivelvollisuus tuli 1921? Kaikki lapset eivät päässeet oppikouluun, ja siksi ympäri maata aktiiviset vanhemmat perustivat erilaisia yksityiskouluja. Ilmainen koululounas tuli kaikkialle 70 vuotta sitten.

Itsenäisyyspäivänä muistamme kiitollisina niitä miehiä ja naisia, jotka puolustivat maatamme sodissa. Ei ole helppoa ymmärtää, että Suomessa on oikeasti ollut sota. Se ei ollut tietokonepeli hurjin äänitehostein ja uusin elämin, eivätkä sotilaat voineet valita lehteäkö rintamalle vai eivät. Sankarihautoihin on Riihimäellä haudattu melkein 200 sodassa kuollutta miestä tai naista. Ensi viikon keskiviikkona kaikilla näillä Riihimäen sankarihaudoilla on vartio. Jokainen Suomea puolustanut on sankari; heidän ansiostaan Suomi on itsenäinen ja saa päättää itse monista asioistaan, kuten laeista ja kielestä, koulujärjestelmästä ja verotuksesta.

Koulussa meillä on paljon arjen sankareita. Voimme itse kukin iloita koulutyöstä, jota olemme ahkerasti ja oppimisen halusta tehneet. Olemme kehittäneet sinnikkyyttämme, oppineet ja toteuttaneet kavereina olemisen taitoja, tukeneet ystävää harmin hetkellä, jakaneet onnistumisen iloja sekä puhaltaneet yhteiseen hiileen. Arvosanat ovat vain osa koulunkäyntiä, sillä koululaistaidot sekä toisten ihmisten kanssa toimeen tuleminen ovat ehdottomasti taitoja, joita kannattaa harjoitella, oppia ja vielä vuosienkin päästä noudattaa vaikkei aina joku aikuinen olisikaan vierellä opastamassa.

Arjen sankareita ovat myös aikuiset. Vanhemmat hoitavat lapsensa ja ehkä hiukan naapurinkin, valvovat läksyjen tekemiset sekä koettavat kysellä hiukan kuulumisiakin. Lasten kautta tulevat kouluunkin näkyville kotona opetellut asiat esim. käyttäytymisestä ja omien asioiden hoitamisesta, toisten kanssa toimeen tulemisesta ja myös arkeen tai poikkeuksiin suhtautumisesta.

Tänään on hyvä hetki muistella myös koulun syksyn koulujuttuja. Olemme kulkeneet pitkin poikin kaupunkia tai omia tiluksia monenlaisilla oppitunneilla; Lasi todellakin liikkuu ja Ulos oppimaan on kokeiltu jokaiselle luokalla ihanan moneen kertaan. ATK-luokkamme toimii. Yli puolet 20:stä Mobiesta toimii :) Langaton verkko toimii. Aleksis Kivi –ilmiöviikko onnistui upeasti. Olemme jo laskeneet pulkkamäkeä ja myös leikkineet vuoripelastajia lumimyrskyssä. Koululle saapuu kuusi ohjelmoitavaa robottia vielä tänä vuonna. Liikuntakerho pyörii perjantaisin ja mediakerho tiistaisin.


Tahdon lämpimästi kiittää koko kolmen talon porukkaamme kuluneesta syksystä ja sen hyvistä hetkistä! Kiitos kaikki 177 perusopetuksen ja 35 esiopetuksen oppilasta, KIITOS ykkösten Katri-opettaja, Katariina ja Heidi kakkosten opet, Taija ja Maija kolmosten opet, Eeroja Sirkka nelosten opet, Asko viitosten ope sekä erityisopettajat Minna H ja Minna T! Suuri kiitos myös koulunkäyntiohjaajillemme Miralle, Anulle, Saijalle, Janetelle, Jennille ja Sadulle. Samoin kiitokset varhaiskasvatuksen väelle eli Johanna- ja Mirkka-opettajille, ohjaajille Annikalle ja Merjalle sekä esinaiselle Hannalle. Kiitokset myös keittäjä Jaanalle ja siivoojillemme Merjalle vaihtuvine apureineen sekä muille talossa kävijöille ja kanssamme yhteistyötä tekeville monille tahoille, joista läheisimmät lienevät vanhempainyhdistys ja perinteitä nykytatsilla vaaliva Lasinpuhaltajakerho! Yhdessä olemme me, Lasin koulu! <3

Hyvää itsenäisyyspäivän aikaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti